تفاوت NAS و RAID چیست؟

ارائه کاملترین روش های بازیابی اطلاعات هارد

مقایسه فناوری های ذخیره سازی داده RAID و NAS و تناسب آنها با محیط های ذخیره سازی امروز.

RAID و NAS دو فناوری پرکاربرد در زمینه ذخیره داده می باشند. اگرچه RAID و NAS شباهت های فراوانی دارند اما در جنبه های اساسی با یکدیگر متفاوت هستند.

تفاوت پیکربندی های RAID و سیستم های NAS

ابتدا به نکات مهم می پردازیم و RAID و NAS را در زمینه ذخیره داده ها مقایسه می کنیم.

توصیف RAID

RAID که مخفف «آرایه چندگانه دیسک های مستقل» است روشی برای افزایش عملکرد دیسک، افزایش ظرفیت ذخیره سازی و بهبود تحمل خطا می باشد که بستگی دارد چه سطحی از RAID انتخاب شود.

RAID امکان ذخیره سازی داده های یکسان در چندین دیسک را با استفاده از سخت افزار یا نرم افزار تخصصی به نام کنترلگر RAID به صورت یک درایو منطقی واحد می دهد. سطوح RAID که با عدد مشخص می شوند خصوصیات عملکرد یک پیکربندی معین و میزان حفاظت از داده ها را تعیین می کنند.

سطوح RAID

در سطح صفر RAID  که به آن استریپینگ داده نیز گفته می شود داده های سطح بلوک به سادگی توزیع می شوند اما در چندین درایو کپی نمی شوند که باعث بهبود عملکرد و ظرفیت ذخیره سازی می شود اما محافظت را ارتقا نمی دهند. اگر یکی از دو یا چند درایو در این پیکربندی خراب شود تمام داده ها از بین می روند.

از طرف دیگر RAID 1 یک شبکه ایمنی در قالب افزونگی داده ارائه می دهد.  RAID 1با بازتاب دادن محتویات یک درایو بر روی درایو دیگر، اطمینان می دهد که اگر یکی از درایوهای موجود در این پیکربندی به طور ناگهانی خراب شود اطلاعات در دسترس باقی می ماند.

لازم به ذکر است که در هر بحثی درباره RAID 0 و RAID 1 این تفاوت ها باید در نظر گرفته شوند.

سایر پیکربندی های RAID مزایای خاص خود را دارند. به عنوان مثال، پیکربندی محبوب RAID 5 از سه درایو یا بیشتر برای ذخیره داده ها و اطلاعات بازیابی به نام برابری در درایوها استفاده می کند. اگر یکی از دیسک ها خراب شود آرایه تا زمان جایگزینی و بازسازی، با دیسک های باقی مانده به کار خود ادامه می دهد.

در اینجا سطوح ذخیره سازی RAID بیشتر مورد بررسی قرار می گیرد.

توصیف NAS

NAS مخفف ذخیره ساز متصل به شبکه است. NAS که توسط شرکتهای بزرگ و کوچک و همچنین در محیط های SOHO (دفتر کوچک، محل کار در خانه) و توسط متخصصان خلاق و سایر علاقه مندان مورد استفاده قرار می گیرد به کاربران امکان ذخیره سازی فایل هایشان را در یک دستگاه متمرکز یا آرایه ذخیره سازی را می دهد.

این دستگاه ها با استفاده از اتصال اترنت و پروتکل های فایلی مانند NFS (سیستم فایل شبکه ای) یا SMB / CIFS (بلوک پیام سرور / سیستم فایل مشترک اینترنتی) قابل دسترسی هستند. آنها اغلب حاوی درایوهای NAS درجه شرکتی، هارد دیسک هایی که می توانند یک روز کامل کار را هر روز تحمل کنند و عملکرد بهتری نسبت به همتایان رومیزی خود داشته باشند می باشند.

برخی از آنها CPU هایی به اندازه کافی قدرتمند دارند که می توانند اپلیکیشن ها و نرم افزارهای امنیتی را اجرا کنند یا دو وظیفه را همزمان به عنوان سرورهای مولتی مدیا و پستی انجام دهند. برخی دیگر دسترسی از راه دور را فعال می کنند و به کاربران این امکان را می دهند که با کامپیوترهای شخصی، تلفن یا تبلت های خود از طریق اینترنت به فایلها دسترسی داشته باشند.

NAS روشی رایج برای ایجاد فایل شبکه برای به اشتراک گذاری در سازمانی است که کارمندان آن اغلب بر روی فایل های یکسانی کار می کنند یا نیاز به دسترسی به سوابق، اسناد و شکل های دیگر اطلاعات کسب و کار دارند. NAS همچنين در صورت خرابی يك درايو محلي یک نسخه پشتيبان (بکاپ) تهیه می کند و درجایی که نگهداري و تبادل فایل ها در شبكه محلي مفید می باشد كتابخانه هاي چندرسانه اي را تلفیق می کند.

عوامل زیادی در انتخاب راه حل مناسب NAS دخیل می باشند از جمله عملکرد خواندن و نوشتن در شبکه، تعداد کاربران پشتیبانی شده، قابلیت اطمینان، ظرفیت، مقیاس پذیری، محافظت از داده ها و موارد دیگر.

تفکر و برنامه ریزی فراوانی در انتخاب دستگاه NAS دخالت دارد که برای کسب و کار مفید می باشد.

اگر برای ذخیره ساز متصل به شبکه در بازار هستید فهرست ما از بهترین NAS شرکتی را ببینید.

شباهت های NAS و RAID

برخی دستگاههای NAS کسب و کارکوچک و اکثر دستگاههای NAS درجه شرکتی با پشتیبانی RAID ارسال می شوند. معمولا هرچه سیستم NAS پیشرفته تر باشد گزینه های بیشتری از پیکربندی RAID در دسترس است.

دستگاه هایی که برای استفاده در منزل یا کسب و کار کوچک طراحی شده اند در حالت از پیش تنظیم شده ارسال می شوند یا کاربران این امکان را دارند تا از بین تعداد محدودی سطح RAID انتخاب کنند. سیستم های رده بالا برای سازمانهای بزرگتر مثل Dell EMC ، HPE و NetApp گزینه های فراوان RAID ارائه می دهند که مدیران ذخیره سازی می توانند از آنها برای برطرف کرن نیازهای ظرفیت ذخیره سازی فایل، عملکرد و محافظت از داده ها استفاده کنند.

به عنوان مثال، یک دستگاه NAS شرکتی با پیکربندی RAID 5 اغلب به کاربران امکان جابجایی گرم (hot swap) را می دهد. کارکنان IT با استفاده از درایوهای قابل جابجایی گرم می توانند یک درایو خراب را بیرون آورده و آن را با استفاده از محفظه های درایو اختصاصی بدون نیاز به خاموش کردن سیستم جایگزین کنند. این کار در محیط هایی مفید است که دستگاه NAS هدف مهمی را دنبال می کند و خاموش کردن سیستم نیز امکانپذیر نیست.

یک گزاره یا این یا آن نیست

همانطور که در ابتدا گفته شد، NAS و RAID فن آوری های جداگانه ای هستند بنابراین نباید حتما یکی از آنها را انتخاب کنید. آنها در بسیاری از موارد به خوبی با هم یا کاملاً جدا از هم کار می کنند.

کاربران خانگی می توانند یک RAID در دسکتاپ کامپیوتر شخصی خود با اجزای مناسب ایجاد کنند و نیازی به سیستم NAS جداگانه نمی باشد. از طرف دیگر، بسیاری از دستگاه های NAS حالت JBOD (فقط یک دسته دیسک) را پشتیبانی می کنند.

همانند RAID، این حالت می تواند چندین دیسک را به صورت یک درایو منطقی واحد منهای قابلیت ذخیره سازی چندگانه RAID نشان دهد. یکی از مزایای این روش این است که JBOD دیسک هایی با اندازه های مختلف را پشتیبانی می کند که با جمع زدن هر یک از ظرفیت ها ظرفیت کل ذخیره سازی بدست می آید.

به عنوان مثال یک JBOD سه دیسکی با درایوهای 1TB ، 2TB و 4TB ظرفیت کل 7TB را خواهد داشت. در پیکربندی های RAID معمولاً ترجیح داده می شود که از دیسک هایی با اندازه یکسان استفاده شود تا میزان ظرفیت موجود به حداکثر برسد و از کاهش ظرفیت توسط کوچکترین درایو جلوگیری شود، که معمولاً برای تعیین نحوه سازماندهی داده ها میان دیسک ها از انواع مختلف RAID استفاده می شود.

عملکرد NAS و RAID

در یک راه حل NAS، خصوصیات عملکرد توسط اجزایی که داخل آن قرار گرفته اند ارزیابی می شود. البته هرکسی بهترین را برای خود می خواهد بنابراین هنگام خرید سیستم NAS موارد زیر را در نظر بگیرید که اهداف عملکردی شما را برآورده می سازند.

CPU: دستگاههای NAS ارزان قیمت پردازنده های ارزان دارند در حالی که سیستم های NAS شرکتی اغلب دارای پردازنده های درجه سرور مانند خط CPU های Xeon اینتل می باشند.

RAM: مجدداً سیستم های NAS خانگی و ارزان RAM پایین دارند در حالی که سیستم های گران قیمت ده‌ها گیگابایت حافظه برای افزایش سرعت عملیات فایل به کاربران ارائه می­دهند.

درایوها: همانطور که قبلاً گفته شد انتخاب درایوهایی با NAS شرکتی اطمینان می دهد که آنها عملکرد سریع با RPM های بالاتر ارائه می دهند که به نوبه خود سرعت خواندن / نوشتن بهتر و بازدهی بالاتر می دهند. برای داشتن بهترین عملکرد برخی از فروشندگان مانند Dell EMC و Synology آرایه های NAS تمام فلش مجهز به SSD های سریع (درایوهای حالت جامد) ارائه می دهند.

در پیکربندی RAID، خصوصیات عملکرد بر اساس کیفیت و نوع هارد درایوهای مورد استفاده، نوع کنترلر RAID و سطح RAID انتخاب شده تعیین می شود. اجرای RAID 0 سرعت خواندن و نوشتن را تسریع می کند. RAID 5 سرعت خواندن خوبی ارائه می دهد در حالی که سرعت نوشتن تا حدی کم است زیرا به عنوان مثال آرایه RAID برای تحمل خطا باید اطلاعات برابری را ذخیره و مدیریت کند.

RAID یا NAS؟

چرا هر دو نه؟

اگر شما باید برای کاربران خود دسترسی مشترک به فایل ها ایجاد کنید، یک NAS در پیکربندی RAID روشی معقول است که خرابی های هارد درایو باعث از کار افتادن سیستم نمی شود البته به غیر از RAID 0. در محیطهای ذخیره سازی مشترک و بزرگتر این یک ضرورت می باشد.

اگر درایوی خراب شود فایل های مهم در دسترس باقی می مانند اگرچه عملکرد تحت تاثیر قرار می گیرد چون سیستم در حال جبران درایو از دست رفته یا بازسازی درایو می باشد. و هنگامی که همه چیز به خوبی کار می کند کاربران شما مزایای عملکرد خواندن پیکربندی های خاص مانند RAID 1 یا ۱۰ را درک می کنند.

اگر به دنبال یک روش کم هزینه و کم زحمت برای به اشتراک گذاری فایل ها در یک دفتر کار یا کارگروه کوچک هستید و از دست دادن داده ها برای شما مهم نیست، از نظر فنی RAID در NAS شما اختیاری می باشد.

از آنجایی که همیشه امکان خرابی هارد دیسک وجود دارد از جمله نقص فنی، افزایش ناگهانی ولتاژ و یا خطای یک همکار مبتدی، تعداد کمی از کارشناسان استفاده از این مسیر و از دست دادن داده های ارزشمند کسب و کار را توصیه می کنند. حداقل می توانید از راه حل های بکاپ خودکار و بازیابی به عنوان یک شبکه ایمنی استفاده کنید.

مشاهده یک راهنمای جامع

اصلاً علاقه ای به اشتراک گذاری فایل ندارید؟

RAID همچنین در ایستگاه های کاری یا دستگاه های DAS (ذخیره ساز اتصال مستقیم) برای کاربرانی که به دنبال بهبود عملکرد یا افزونگی داده هستند کار می کند. البته RAID در آرایه های SAN (شبکه ذخیره سازی) برای آن دسته از سازمان هایی که باید پایگاه داده های مبتنی بر بلوک و داده های اپلیکیشن را در یک شبکه ذخیره کنند عمل می کند.

در مقاله بالا سعی در توضیح مختصر و مفیدی در رابطه با تفاوت NAS در مقابل RAID بوده تفاوت ها وشباهت ها

آیا NAS همان RAID است یا نه ؟

اما در صورت خرابی آرائه  RAIDیا خرابی فیزیکالی دستگاه NAS در صورت عدم اصلاح خود دستگاه از سپردن آن به افراد غیر متخصص جدا” خودداری کنید.

در پایین از نکات مهم در بازیابی اطلاعات NAS ارائه می دهیم که رعایت این اصول باعث درصد موفقیت بیشتر در بازیابی اطلاعات خواهد شد.

  1. در صورت خارج کردن هارد خود از دستگاه NAS حتما شماره هارد های خود را قید نمایید.
  2. در صورت عدم دیدن اطلاعات به هیچ عنوان آرائه های مجددا” بازسازی نکنید.
  3. از سپردن هارد به مراکز غیر متخصص جدا” خودداری کنید.
  4. در صورت پاک کردن اطلاعات به هبچ عنوان برنامه ریکاوری و هیچ نوع اطلاعات جدید روی هارد ها کپی نکنید.
  5. برای جلو گیری از آسیب فیزیکی به دستگاه حتما” UPS برای کنترل برق ورودی به دستگاه استفاده کنید.
۴/۵ - (۱ امتیاز)