مستر بوت رکورد MBR چیست و چه تفاوتی با GPT دارد؟

MBR چیست و چه تفاوتی با GPT دارد؟

قبلا در مقاله‌ای با عنوان«آموزش پارتیشن بندی هارد» روش  صحیح  پارتیشن بندی هارد خام را به طور کامل آموزش دادیم.در حین پارتبشن بندی،یکی از گزینه های ما در انتخاب نوع فرمت پارتیشن، انتخابMBR یا GPT بود.می خواهیم بدانیم که تفاوت چیست و چرا برای فرمت کردن هارد،دانستن  این دو (gptوmbr) مهم است؟قصد داریم این دو را به صورت کامل تعریف و مزایا و معایب هرکدام را به صورت جداگانه برسی کنیم.با ادامه مقاله همراه ما باشید.

پیسنهاد مکینم برای درک بهتر به این فابل صوتی گوش کنید.

تفاوت MBR و GPT چیست و چه نقشی در پارتیشن بندی هارد دارند؟

همانطور که می­دانید ابزار پارتیشن بندی، به ما کمک کند تا هارد خود را به ظرفیت‌های مختلف تقسیم کنیم. سوال این است، سیستم عامل چگونه ساختار پارتیشن هارد دیسک را تشخیص میدهد؟  اینجا است که (MBR (Master Boot Record) and GPT (Guid Partition Table  وارد عمل می‌شوند. در حالی که هر دو به لحاظ ساختاری متفاوت هستند، نقش مشابهی در مدیریت و ارائه اطلاعات برای پارتیشنهای  هارد برعهده دارند.

مستر بوت رکورد MBR چیست؟

MBR کوتاه شده عبارت (Master Boot Record ) است.یک استاندارد قدیمی برای مدیریت پارتیشن در هارد دیسک که هنوز هم به طور گسترده توسط بسیاری از کاربران مورد استفاده قرار می­گیرد. MBR در ابتدای هارد دیسک قرار دارد،  و اطلاعاتی در مورد نحوه سازماندهی پارتیشنهای منطقی در دستگاه های ذخیره سازی را در خود نگه میدارد .  علاوه بر این، MBR  همچنین شامل کد اجرایی است که می تواند پارتیشنها را برای سیستم عامل فعال اسکن کند،  و کد یا روال بوت شدن را برای سیستم عامل  بارگذاری کند.

برای یک هارد درایو دارای MBR، شما تنها می­توانید چهار پارتیشن داشته باشید. برای ایجاد پارتیشن بیشتر، شما می­توانید پارتیشن چهارم را به عنوان پارتیشن اضافه Extended partition  تنظیم کنید، و قادر به ایجاد چند زیر پارتیشن (یا درایو منطقی logical drives) در آن خواهید بود. از آنجا که MBR   ۳۲بیت را به منظور ثبت پارتیشن استفاده می­کند، هر پارتیشن تنها می­تواند تا حداکثر اندازه ۲ ترابایت برسد. شکل زیرچگونگی طرح دیسک MBR  معمول را نمایش میدهد:

استاندار MBR و GPT ؛ معایب،محاسن و تفات‌ها

انتخاب MBR محدودیت هایی را بهمراه دارد که به چند مورد آن اشاره می کنیم:

محدودیت در تعداد پارتیشن ها:

 با انتخابMBR   شما تنها می­توانید هارد خود را به ۴ پارتیشن تقسیم کنید ، و هر پارتیشن تنها به اندازه  ۲ترابایت ظرفیت دارد. MBR ،برای پارتیشن بندی هارد با فضای ذخیره­سازی  مثلا ۱۰۰ ترابایت به خوبی کار نخواهد کرد.همچنین  MBR  تنها جایی است که اطلاعات پارتیشن را نگه می دارد. اگر خراب شود (به راحتی می­تواند خراب شود)، کل هارد دیسک غیرقابل خواندن می­شود.

GPT چیست؟

GPT  مخفف GUID Partition Table آخرین و جدیدترین استاندارد برای ایجاد پارتیشنهای هارد دیسک است. این کار منجر به استفاده از شناسه ­های منحصر به فرد جهانی (GUID)  برای تعریف پارتیشن می­شود، و بخشی از استاندارد  UEFI یا Unified Extensible Firmware Interface  است.

این به این معنا است که در یک سیستم مبتنی بر UEFI (که برای ویندوز۸،  ویژگی Secure Boot  مورد نیاز است)، مستلزم  استفاده از GPT است  .با استفاده ازGPT ، شما می­توانید از لحاظ تئوری پارتیشنهای نامحدودی  بر روی هارد دیسک ایجاد کنید، هرچند در اکثر سیستم عاملها به ۱۲۸ پارتیشن محدود شده است.  بر خلاف MBR که هر پارتیشن به اندازه تنها ۲ ترابایت محدود می­شود، هر پارتیشن در GPT می تواند به اندازه  ۲ به توان ۶۴   بلوک برسد، (در حالت ۶۴ بیتی)، که معادل ۹.۴۴ زتابایت برای یک بلوک ۵۱۲ بایتی است،- ۱ZB=1 billion terabytes- در ویندوز مایکروسافت، اندازه به  ۲۵۶ ترابایت محدود شده است.

استاندار MBR و GPT ؛ معایب،محاسن و تفات‌ها

با توجه به نمودار جدول GPT بالا، شما می­ببینید که یک GPT اولیه Primary GPT در ابتدای هارد دیسک وجود دارد، و یک GPT ثانویه در انتها ی هارد درایو موجود است.  این چیزی است که باعث برتری GPT نسبت به MBR می­شود، GPT  هدر پشتیبان و جدول پارتیشن را در انتهای دیسک ذخیره می­کند، در نتیجه درصورتی که جداول اصلی  دچار خرابی شوند، می­تواند آنها را  بازیابی و ترمیم کند.   همچنین کنترل های CRC32 را برای شناسایی خطاهای و انحرافات هدر و جدول پارتیشن را انجام می دهد.

شما همچنین می توانید ببینید که یک MBR محافظت شده در اولین سکتور از هارد دیسک وجود دارد. این شکل راه اندازی هابریدی به یک سیستم مبتنی بر BIOS اجازه می­دهد، از دیسک GPT با استفاده از یک هدر بوت ذخیره شده در ناحیه کد  MBR محافظت شده  بوت شود.  به علاوه، دیسک  GPT را در برابر آسیبی که توسط  برنامه­های کمکی دیسک  GPT-unaware  ایجاد می­شود، محافظت می­کند.

MBR و GPTاز چه سیستم عاملی پشتیبانی می‌کنند؟

مک‌های(Mac) اینتلی از GPT به طور پیش فرض استفاده می­کنند، و شما قادر به نصب Mac OSX  (بدون ترفند و هک) بر روی یک سیستم  MBR  نخواهید بود. سیستم عامل  Mac OS Xبر روی دیسک MBR اجرا خواهد شد، هر چند قادر به نصب روی آن نخواهید بود.

کرنل‌های لینوکس(Linux) از GPT پشتیبانی می‌کنند. مگر اینکه شما کرنل خود را کامپایل کرده باشید، و این قابلیت را به آن اضافه نکرده باشید، شما نباید مشکلی با کار با دیسک GPT داشته باشید. یک نکته جالب توجه اینکه، شما مجبور خواهید بود از  Grub 2 به عنوان bootloader  استفاده کنید.

برای ویندوز، تنها نسخه های ۶۴ بیتی و  ویندوز  XP به بعد بوت از دیسک  GPTرا پشتیبانی می­کنند. اگر یک لپ تاپ از پیش نصب شده با ویندوز ۸  ۶۴ بیتی دارید، به احتمال زیاد از GPT استفاده می­کند. برای ویندوز ۷ و نسخه های قبلی، تنظیمات پیش فرض  MBR به جای GPT خواهد بود.

تفاوت بین MBR و GPTچیست؟

در اغلب موارد، شما با هر کدام از  MBR یا GPT مشکلی نخواهید داشت. تنها در وضعیتی که نیاز است ویندوز بر روی Mac نصب کنید، یا زمانی که نیاز به یک پارتیشن بزرگتر از ۲ ترابایت دارید، نیاز است از GPT استفاده کنید، و یا  MBR را به GPT تبدیل کنید. کامپیوترهای جدیدتر که از UEFI  استفاده می کنند، که تنها از  GPT پشتیبانی می­کنند. یکی دیگر از تفاوت بین MBR و GPT در این است که اگر به سرعت بیشتر در بوت شدن تمایل دارید باید از UEFI استفاده کنید و در این صورت باید از پارتیشن های GPT بهره ببرید. در صورت وجود هرگونه سؤال در این زمینه می­توانید سؤالات خود را در بخش نظرات همین صفحه مطرح کنید، و ما به سؤالات  شما. پاسخ خواهیم داد.

تفاوت بین MBR و GPT و جدول مقایسه MBR و GPT تفاوت ها در یک نگاه

MBR-Basic GPT-Basic MBR-Dynamic GPT-Dynamic
 حد اکثر چهار پارتیشن پرایمری یا سه پارتیشن پرایمری و یک پارتیشن اکستندد با نهایتا” ۱۲۸ پارتیشن لاجیکال  حد اکثر ۱۲۸ پارتیشن پشتیبانی میشود  تا ۲۰۰۰ والیوم ولی ۳۲ تا بیشتر پیشنهاد نمی شود   تا ۲۰۰۰ والیوم ولی ۳۲ تا بیشتر پیشنهاد نمی شود
 ظرفیت پشتیبانی حداکثر ۲ ترابایت  ظرفیت پشتیبانی پارتیشن های بزرگتر از ۲ ترابایت تا ۹.۴۴ زتابایت   ظرفیت پشتیبانی حداکثر ۲ ترابایت   ظرفیت پشتیبانی پارتیشن های بزرگتر از ۲ ترابایت تا ۹.۴۴ زتابایت
 سرویس کلاستر ماکروسافت پشتیبانی میشود   سرویس کلاستر ماکروسافت پشتیبانی میشود   سرویس کلاستر ماکروسافت پشتیبانی نمیشود    سرویس کلاستر ماکروسافت پشتیبانی نمیشود
 پشتیبانی از تمام اپریشن سیستم ها از MS-DOS به بعد  پشتیبانی از اپریشن سیستم ویندوز سرور ۲۰۰۳ به بعد   پشتیبانی از اپریشن سیستم ویندوز سرور ۲۰۰۳ به بعد    پشتیبانی از اپریشن سیستم ویندوز سرور ۲۰۰۳ به بعد

استاندار MBR و GPT ؛ معایب،محاسن و تفات‌ها

لینک منبع: maketecheasier

 

از رای شما سپاسگزارم